preskoči na sadržaj

Gimnazija Nova Gradiška

 > O školi
O Gimnaziji Nova Gradiška

 

Gimnazija Nova Gradiška počela je s radom 12.listopada 1892. godine kada je Nova Gradiška uvrštena u plan i program predstojnika Odjela za bogoštovlje i nastavu Izidora Kršnjavoga - Stotinu škola i crkava u cilju kulturnoga uzdizanja Hrvatske. Cilj je toga projekta bio kulturni napredak Hrvatske i čuvanje nacionalnoga i kulturnoga identiteta.

31. siječnja 1919. godine naredbom Povjerenstva za bogoštovlje i nastavu u Zagrebu, kada je određeno da se koncem mjeseca veljače ukinu peti i šesti razredi Više pučke škole i da se istodobno otvore prvi i drugi razredi realne gimnazije zagrebačkoga tipa, osnovana je Državna realna gimnazija u Novoj Gradiški.

Gimnazija Nova Gradiška njeguje i promiče prosvjetne, kulturne, humanističke i etičke vrijednosti i predstavlja duhovno izvorište novogradiškoga kraja. U proteklih 96 godina koliko postoji mogli bismo nabrojiti desetke uspješnih znanstvenika, umjetnika, kulturnih i političkih djelatnika koji su potekli iz GNG i zadužili su ne samo naš kraj nego i cijelu Hrvatsku, a mnogi su poznati i izvan granica naše domovine. GNG ističe se po osobitim aktivnostima učenika i nastavnika, a rezultati se očituju u projektima koje realiziramo i u uspjesima naših učenika i nastavnika. Tolerancija, humanost, ljudska prava, zaštita prirode, vrijednosti su koje u školi promičemo niz godina.

Posebnu pozornost posvećujemo radu s darovitim učenicima što pokazuju naši uspjesi na županijskim i državnim natjecanjima. Naša je škola  dala državnoga prvaka iz matematike, državnoga prvaka iz latinskoga jezika, državnoga prvaka iz biologije i tri državna prvaka iz hrvatskoga jezika. 

Brojne su aktivnosti u kojima se učenici mogu razvijati i  iskazivati svoju darovitost:novinarska skupina, dramska, debatni klub, zbor, Mladi Crvenoga križa, Školski sportski klub, Zajednica svetoga Vinka, Klub volontera, Klub čitatelja.

 Učenici naše škole bili su:Josip Kulmer i Ivan Domac (slikari), Ivo Štivičić, Miro Gavran, Zoran Malkoč (književnici), Silvije Petranović (filmski redatelj), Marijan Bušić (poduzetnik), Viki Ivanović (sportski komentator), Mirka Klarić (operna pjevačica), Barbara Dautović (pjevačica).

 

 

 

 

 

 

 

 

Dokumenti za prikaz


Trg kralja Tomislava 9
Tel: 035/ 361-427 tajništvo

ured@gimnazija-nova-gradiska.skole.hr   

Ravnateljica:
Ljiljana Ptačnik

UPISI
Dokumenti škole
Radijske emisije
100 godina GIMNAZIJE
 

 Kumovi Gimnazije Nova Gradiška

           

    

    

Popis udžbenika
 

Kalendar
« Lipanj 2023 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

Korisni linkoviTražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Brojač posjeta
Ispis statistike od 28. 9. 2017.

Ukupno: 262697
CMS za škole logo
Gimnazija Nova Gradiška / Trg kralja Tomislava 9, HR-35400 Nova Gradiška / gimnazija-nova-gradiska.skole.hr / ured@gimnazija-nova-gradiska.skole.hr
preskoči na navigaciju