preskoči na sadržaj

Gimnazija Nova Gradiška

 > O školi
O Gimnaziji Nova Gradiška

 

Gimnazija Nova Gradiška počela je s radom 12.listopada 1892. godine kada je Nova Gradiška uvrštena u plan i program predstojnika Odjela za bogoštovlje i nastavu Izidora Kršnjavoga - Stotinu škola i crkava u cilju kulturnoga uzdizanja Hrvatske. Cilj je toga projekta bio kulturni napredak Hrvatske i čuvanje nacionalnoga i kulturnoga identiteta.

31. siječnja 1919. godine naredbom Povjerenstva za bogoštovlje i nastavu u Zagrebu, kada je određeno da se koncem mjeseca veljače ukinu peti i šesti razredi Više pučke škole i da se istodobno otvore prvi i drugi razredi realne gimnazije zagrebačkoga tipa, osnovana je Državna realna gimnazija u Novoj Gradiški.

Gimnazija Nova Gradiška njeguje i promiče prosvjetne, kulturne, humanističke i etičke vrijednosti i predstavlja duhovno izvorište novogradiškoga kraja. U proteklih 96 godina koliko postoji mogli bismo nabrojiti desetke uspješnih znanstvenika, umjetnika, kulturnih i političkih djelatnika koji su potekli iz GNG i zadužili su ne samo naš kraj nego i cijelu Hrvatsku, a mnogi su poznati i izvan granica naše domovine. GNG ističe se po osobitim aktivnostima učenika i nastavnika, a rezultati se očituju u projektima koje realiziramo i u uspjesima naših učenika i nastavnika. Tolerancija, humanost, ljudska prava, zaštita prirode, vrijednosti su koje u školi promičemo niz godina.

Posebnu pozornost posvećujemo radu s darovitim učenicima što pokazuju naši uspjesi na županijskim i državnim natjecanjima. Naša je škola  dala državnoga prvaka iz matematike, državnoga prvaka iz latinskoga jezika, državnoga prvaka iz biologije i dvoje državnih prvaka iz hrvatskoga jezika. 

 

 

Brojne su aktivnosti u kojima se učenici mogu razvijati i  iskazivati.

 Novinarska skupina Zvono oformljena je prije dvadeset  godina, davne školske godine 1994./1995. Nekoliko  entuzijasta objavilo je u siječnju 1995. godine prvi broj  lista Zvono. Od tada na mjestu urednika iskazao se  velik broj učenika.

 

 

 

 

 

 Dokaz da je žarište kulturnih i umjetničkih djelatnosti mladih GNG pokazuje brojnim izvannastavnim aktivnostima, a jedna od njih je Dramsko-recitatorska skupina „NOGA“ koja od školske godine 1994./1995. djeluje pod vodstvom prof. Vjekoslave Bagarić. Na prvoj probi skupine bio je nazočan književnik i dramatičar Miro Gavran koji je dramskoj skupini dao ime. 

 

U GNG djeluje Školski sportski klub „Gimnazijalac“ osnovan 1996. godine kao oblik izvannastavnih aktivnosti tjelesne i zdravstvene kulture. Gimnazijalci sportaši od začetaka Gimnazije odigrali su zapaženu ulogu u stvaranju cjelokupnog sportskog života u gradu. Od 1991. godine do danas „Gimnazijalac“ su činile razne sekcije: odbojka, rukomet, košarka, nogomet, stolni tenis, kros, atletika, badminton i druge. Pod vodstvom prof. Mande Vincetić i Mladena Šopa promiču ugled osvajajući brojne nagrade.

Od 1995. godine do danas uspješno djeluje i Mješoviti pjevački zbor pod vodstvom prof. Sanje Stičinski. Zbor sudjeluje u obilježavanju svih važnijih događaja u školi, gradu i županiji. Od svoga osnutka ostvarili su brojne nastupe u Novoj Gradiški te u Slavonskom Brodu, Vinkovcima, Požegi, Bjelovaru i Zagrebu. Posebno se ističe kao važan sudionik u školskim projektima poput projekta Izvođenje i planiranje suradničke nastave te tijekom obilježavanja Dana škole, Božića i drugih kulturnih događaja.

Već četrnaestu godinu zaredom u školi djeluje Zajednica sv. Vinka, udruga humanitarnoga karaktera. Važnost Zajednice očituje se u humanitarno-duhovnim aktivnostima poput akcija prikupljanja pomoći siromašnima i bolesnima, organiziranju tribina, sudjelovanju na vjeronaučnim olimpijadama, uvježbavanju igrokaza, posjećivanju novogradiške bolnice i drugima. Zajednicu od osnutka vode vjeroučitelji škole, a aktualni voditelj je kapelan Roko Ivanović

Dugi niz godina u GNG djeluje i Mladež Crvenoga križa. Rad udruge temelji se na humanitarnom radu, obilježavanju važnijih datuma i obljetnica, učenju pružanja prve pomoći unesrećenima te redovitom sudjelovanju na županijskim i državnim natjecanjima Mladih Crvenoga križa. Vrlo često surađuju sa Zajednicom sv. Vinka te Vijećem učenika. Skupinu vodi prof. Zrinka Ivanišević.

Gimnazija se može pohvaliti dvadesetogodišnjim radom Vijeća učenika, predstavničkim tijelom učenika. Rad Vijeća učenika temelji se na ostvarivanju bolje suradnje učenika i nastavnika, osiguravanju pravilnog i potpunog informiranja te poticanju učenika na aktivno uključivanje u život škole. Osnovano je 1994. i dalo je veliki pečat školskom životu. Od mnogobrojnih aktivnosti koje je Vijeće učenika organiziralo, valja istaknuti aukciju učeničkih likovnih radova koja se održava svake godine za vrijeme Mjeseca borbe protiv ovisnosti i uoči Dana grada te sada već tradicionalnu organizaciju Dana kravate, 18. listopada, kao i Valentinova, 14. veljače.

Izvannastavni rad u našoj školi područje je odgojno-obrazovne djelatnosti u kojoj dugi niz godina ostvarujemo zavidne rezultate. Dokaz toga su pohvalnice s brojnih županijskih i državnih natjecanja. Sva postignuća rezultat su rada, upornosti, talentiranosti i velikoga entuzijazma naših učenika i nastavnika.

 

 

 

 

        

 

     

Vodeni turizam
IMA LI NOVOGRADIŠKI KRAJ MOGUĆNOST RAZVOJA VODENOG TURIZMA?
Kurikularna reforma
Dokumenti škole


Trg kralja Tomislava 9
Tel: 035/ 361-427 tajništvo
 


ured@gimnazija-nova-gradiska.skole.hr   

Ravnateljica:
Ljiljana Ptačnik, prof.savjetnica 

ravnatelj@gimnazija-nova-gradiska.skole.hr

 

 Kumovi Gimnazije Nova Gradiška

           

    

    

Popis udžbenika
 

 

Upoznajte nas:
video o Gimnaziji

svečana podjela svjedodžbi maturantima
uvodni video

Kalendar
« Siječanj 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

Korisni linkoviTražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Brojač posjeta
Ispis statistike od 28. 9. 2017.

Ukupno: 68697
CMS za škole logo
Gimnazija Nova Gradiška / Trg kralja Tomislava 9, HR-35400 Nova Gradiška / gimnazija-nova-gradiska.skole.hr / ured@gimnazija-nova-gradiska.skole.hr
preskoči na navigaciju