preskoči na sadržaj

Gimnazija Nova Gradiška

 > Naslovnica
Vijesti

Međunarodni dan bijelog štapa

Autor: SANDRA Hruban Bartolović, 17. 10. 2022.

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana bijelog štapa učenici prvih i drugih razreda Gimnazije Nova Gradiška posjetili su Udrugu slijepih Nova Gradiška s profesoricom Ivanom Barišić, voditeljicom Volonterskog kluba Acta. Međunarodni dan bijelog štapa obilježava se 15. listopada s ciljem podizanja svijesti građana o specifičnim potrebama slijepih i slabovidnih osoba, ali i obavezama zajednice prema njima. Ivana Šamal Grganić, voditeljica programa Drugi dom! Organizirano druženje osoba s invaliditetom“, te Vlatka Peterlik Vasiljević, voditeljica radionica, prezentirale su učenicima neka od pomagala koja koriste slijepe i slabovidne osobe, a to su bijeli štap, povećalo, govorni toplomjer, abeceda i knjiga na Brailleovom pismu te društvene igre (domino, memory, lopta za slijepe, čovječe ne ljuti se). Saznali su za razne programe koje provode (radionice, izleti za korisnike i njihove pratnje, zabave za korisnike i njihove  pratnje).  

U nastavku pročitajte intervju koji smo proveli s Ivanom Šamal Grganić.

P: Kada je Udruga osnovana i s kojim ciljem? 

O: Udruga slijepih Nova Gradiška je osnovana 2002. godine s ciljem podizanja kvalitete života osoba s invaliditetom i njihovog aktivnog sudjelovanja u zajednici. 

 

P: Koliko Udruga trenutno broji članova? 

O: Udruga trenutno broji 70-ak članova s područja Brodsko – posavske županije. 

 

P: Možete li nam  približiti način rada Udruge? 

O:  Udruga provodi različite projekte i programe koje obuhvaćaju osobe s invaliditetom članove  Udruge i mlade. 

 

P: Provodite li kakve projekte? 

O:  Trenutno provodimo trogodišnji program pod nazivom „ Drugi dom! Organizirano druženje osoba s invaliditetom„. Korisnici programa su mlade osobe od 18-30 godina s i bez invaliditeta. Pokrovitelj nam je Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. 

 

P:  Kako Grad podržava rad Udruge? 

O: Grad nas podržava na raznim projektima, sad nam je Partner na spomenutom projektu „Drugi dom! Organizirano druženje osoba s invaliditetom“. 

 

P: S kojim problemima se susrećete u radu? 

O:  Trenutno se susrećemo s problemom upisa novih korisnika u program koji provodimo, nedostaje nam još 3 korisnika kako bi došli do potrebnih 16 korisnika. Ukoliko imate poznanika koji su između 18-30 godina, a žele povremeno ili redovno dolaziti na radionice molim Vas da ih uputite ovdje kod nas u Udrugu kako bi ih upisali u program koji provodimo. 

 

P: Jedno od nezaobilaznih pitanja je pitanje zapošljavanja slijepih i slabovidnih osoba. Ima li tu pomaka? 

O: Što se tiče zapošljavanja slijepih i slabovidnih osoba njihovo zapošljavanje ovisi o uvjetima natječaja. Osobe s invaliditetom bi trebale imati prednost pri zapošljavanju, koliko je to sad u praksi zastupljeno s tim nismo upoznati. Kod nas u udruzi su bile zaposlene slabovidne osobe, te ako bude prilika za zapošljavanje djelatnika na novim programima opet ćemo ih zaposliti. 

 

Kada odrastete shvatite da imate dvije ruke, jednu da pomognete sebi, a drugu da pomognete drugima. 

Audrey Hepburn 

 

Volonterski klub Acta 
Dokumenti za prikaz


Trg kralja Tomislava 9
Tel: 035/ 361-427 tajništvo

ured@gimnazija-nova-gradiska.skole.hr   

Ravnateljica:
Ljiljana Ptačnik

UPISI
Dokumenti škole
Radijske emisije
100 godina GIMNAZIJE
 

 Kumovi Gimnazije Nova Gradiška

           

    

    

Popis udžbenika
 

Kalendar
« Lipanj 2023 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

Korisni linkoviTražilica
Brojač posjeta
Ispis statistike od 28. 9. 2017.

Ukupno: 262995
CMS za škole logo
Gimnazija Nova Gradiška / Trg kralja Tomislava 9, HR-35400 Nova Gradiška / gimnazija-nova-gradiska.skole.hr / ured@gimnazija-nova-gradiska.skole.hr
preskoči na navigaciju