preskoči na sadržaj

Gimnazija Nova Gradiška

 > Naslovnica
Vijesti

Svjetski dan beskućnika

Autor: SANDRA Hruban Bartolović, 10. 10. 2022.

Svjetski dan beskućnika počeo se obilježavati 2010. godine. Cilj je ovog dana osvijestiti ljude o beskućništvu, istražiti koje su potrebe ljudi u zajednici i uključiti se u aktivni angažman u osiguravanju boljih uvjeta za sve.

Tom prigodom volonteri Školskog volonterskog kluba Acta pod vodstvom profesorice Ivane Barišić posjetili su dana 7. listopada Socijalnu samoposlugu u našem gradu. Socijalna samoposluga projekt je pri udruzi Hrabro dijete, udruzi roditelja i djece liječene od malignih bolesti. Projekt je započeo 2015. godine kao ideja pružanja pomoći jednoj obitelji koja je doživjela smrtni slučaj uzrokovan bolešću. Prema riječima voditelja Harisa Kapetanovića Udruga prema svom statutu više nije mogla pravno pomagati obitelj te im je ovaj projekt koji koriste korisnici zajamčene minimalne naknade dao pravnu osnovu za daljnje pomaganje.

U nastavku pročitajte intervju koji su volonterke iz 3. A i volonterka iz 1. C razreda provele s voditeljem Harisom Kapetanovićem.

P: Tko su korisnici usluga Samoposluge? Koliko Samoposluga ima korisnika?

O: Korisnici usluga Socijalne samoposluge su korisnici zajamčene minimalne naknade s područja grada Nove Gradiške, Kovačevca, Ljupine i Prvče. Korisnici donesu rješenje od Centra za socijalnu skrb da su korisnici zajamčene minimalne naknade i da imaju prebivalište na području grada Nove Gradiške, Kovačevca, Ljupine i Prvče. U konačnici, broj korisnika je 300 osoba što je jedan pozamašan broj. Ljeti je broj korisnika manji zbog odlaska na rad na more.

 

P: Što građani mogu sve donirati? Kako Socijalna samoposluga nabavlja namirnice?

O: Građani mogu donirati sve, osim namještaja. Za namještaj nemamo skladišni prostor, a problem je i što nemaju svi korisnici prijevozno sredstvo. Namirnice nabavljamo isključivo iz projekta koji financira grad Nova Gradiška i od donacija građana i tvrtki. Tvrtka koja donira hranu je Dukat i isključivo Dukat.

 

P: Ima li Samoposluga službeno vozilo za prijevoz namirnica i ostalih potrepština?

O: Nemamo službeno vozilo. Ukoliko je nešto veće i dalje koristi se kombi od Grada.

 

P: Dana 10. listopada obilježava se Svjetski dan beskućnika. Ima li beskućnika u našem gradu?

O: Prema raspoloživim podatcima u Novoj Gradiški nema beskućnika.

 

P: Nailazite li na poteškoće u radu?

O: Ne nailazimo na poteškoće u radu.

 

P: Koliko volontera imate i kako se novi članovi mogu priključiti?

O: Imamo 4 volontera. Novi članovi se mogu priključiti dolaskom u prostore Socijalne samoposluge ponedjeljkom, srijedom i petkom od 9 do 11 sati.

 

P: Koristite li uz Facebook stranicu još kakav vid upoznavanja građana s radom Samoposluge, primjerice kroz predstavljanje na gradskom korzu ili u drugim prigodama?

O: Nemamo predstavljanja u gradu. Dovoljno se zna za nas.

 

P: Kakvi su planovi u daljnjem radu Samoposluge?

O: Plan nam je nastaviti ovakvim radom kao i do sada.

 

Ove godine Hrvatska mreža za beskućnike pod geslom ''Ulica nije dom'' upozorila je javnost i donositelje odluka na svim razinama o problemu rasta broja beskućnika i osoba iz siromašnih i socijalno isključenih skupina koji se nalaze u riziku od beskućništva. Briga za drugoga potreba je koja prebiva u svima nama. Osvijestimo i nastavimo raditi na zajedništvu. Budimo tu jedni za druge!

Volonterski klub Acta
Dokumenti za prikaz


Trg kralja Tomislava 9
Tel: 035/ 361-427 tajništvo

ured@gimnazija-nova-gradiska.skole.hr   

Ravnateljica:
Ljiljana Ptačnik

UPISI
Dokumenti škole
Radijske emisije
100 godina GIMNAZIJE
 

 Kumovi Gimnazije Nova Gradiška

           

    

    

Popis udžbenika
 

Kalendar
« Lipanj 2023 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

Korisni linkoviTražilica
Brojač posjeta
Ispis statistike od 28. 9. 2017.

Ukupno: 262993
CMS za škole logo
Gimnazija Nova Gradiška / Trg kralja Tomislava 9, HR-35400 Nova Gradiška / gimnazija-nova-gradiska.skole.hr / ured@gimnazija-nova-gradiska.skole.hr
preskoči na navigaciju