preskoči na sadržaj

Gimnazija Nova Gradiška

U ŠKOLI OTVORENE KOHEZIJE

U školskoj godini 2019./2020. sudjelujemo u Pilot projektu "U školi otvorene kohezije - At the School of Open Cohesion, ASOC". Radi se o projektu koji se od 2013. provodi u Italiji, a 2019. godine je na prijedlog Europske komisije projekt proširen na Hrvatsku, Bugarsku, Grčku, Španjolsku i Portugal. Projektne aktivnosti za sve uključene države članice provodi Europska komisija, a Projekt u Republici Hrvatskoj koordinira i provodi Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja. Naša škola izabrana je među pet srednjih škola u Republici Hrvatskoj koje sudjeluju u ovom projektu uz X. gimnaziju Ivan Supek iz Zagreba, Srednju školu Obrovac iz Obrovca, Gimnaziju Franje Petrića iz Zadra i Gimnaziju Gospić iz Gospića. Voditeljica projekta u našoj školi je prof. politike i gospodarstva i poduzetništva Sanja Šimić, a zamjenica voditeljice je stručna suradnica knjižničarka Sandra Hruban Bartolović. Glavni cilj projekta je učenicima probližiti građanski nadzor nad javnim financijama, odnosno potaknuti ih da se uključe u praćenje ulaganja kroz kohezijsku politiku Europske unije korištenjem javnih otvorenih podataka i informacijskih i komunikacijskih tehnologija. U projektu sudjeluje 27 učenika izborne nastave iz poduzetništva, tj. GIP-ovci: gimnazijski poduzetnici, koji istražuju lokalni projekt Tehnološki inkubator Nova Gradiška. Više o Pilot projektu i radu GIP-ovaca pročitajte u tekstu učenika Gorana Terzića iz priloga.

Video o projektu su za natječaj Jan Amos Comenius za visokokvalitetno poučavanje o EU napravili učenici 4.a razreda Borna Klobučar, Tibor Marić i Leon Vincetić: https://www.youtube.com/watch?v=v5RRCCAcwNQ

FB: https://www.facebook.com/gipovci/

Instagram: https://www.instagram.com/gimnazijski.poduzetnici/

Twitter: https://twitter.com/GIPovci 

Blog: https://gipovciprojekt123.blogspot.com/2020/01/u-skoli-otvorene-kohezije.html


UČENICI VODE NASTAVU

U utorak 25. veljače učenici 1. i 2. razreda sudjelovali su u projektu pod nazivom Učenici vode nastavu. Radi se o interdisciplinarnom projektu koji podrazumijeva aktivno učenje učenika, istraživačko učenje i rješavanje problema. Uloga nastavnika je pružanje podrške, savjetovanje i pomaganje učenicima pri istraživanju.

Svako školsko stručno vijeće odabralo je određenu temu za proučavanje.

 

  1. RAZREDI
  1. RAZREDI

ŠSV HJ I UMJ

Teme

Život u baroku

ŠSV MAT, FIZ I INFO

Brojevi

Primjena geometrije

ŠSV STRANI JEZICI

Posuđenice u HJ

Posuđenice u HJ

ŠSV BIO, KEM, TZK

Energija i održivi razvoj

Energija

ŠSV DRUŠTVENA GRUPA

Indija

Obitelj

 

Učenici 1. razreda istraživali su različite izvore o zadanoj temi na primjerima književnosti, glazbene i likovne umjetnosti, povezivali i analizirali te prezentirali rezultate istraživanja. Učenici „prirodnjaci“ bavili su se malim i velikim brojevima, „jezičari“ su tražili  posuđenice iz određenih jezika te su izradili mali rječnik posuđenica. „Biolozi i kemičari“ su se bavili obnovljivim i neobnovljivim izvorima energije te utjecajem pojedinih izvora energije na zdravlje i okoliš u sklopu biologije i kemije, a „društvenjaci“ su istraživali organizaciju društva i položaj kasti u Indiji i hinduizam te su zauzeli stav o pitanjima multikulturalizma, pluralizma i tolerancije.

Učenici 2. razreda istraživali su život za vrijeme baroka u nacionalnom i europskom kontekstu, u sklopu matematičke grupe projektirali su kućnu vodovodnu mrežu i izradili proračun iste, a sve primjenom geometrije. Učenici „jezičari“ su istraživali posuđenice te su izradili mali rječnik posuđenica, „biolozi i kemičari“ su se bavili obnovljivim i neobnovljivim izvorima energije. „Društvenjaci“ su proučavali uzroke i posljedice demografskih procesa na hrvatske obitelji, uspoređivali položaj žena u srednjem i ranom novom vijeku unutar obitelji i njihov položaj u društvu, objašnjavali su različite utjecaje razvoda braka na članove obitelji te analizirali različite stilove obiteljskog života.


 
Radijske emisije
 

     


 

100 godina GIMNAZIJE
Kurikularna reforma
Dokumenti škole


Trg kralja Tomislava 9
Tel: 035/ 361-427 tajništvo
 


ured@gimnazija-nova-gradiska.skole.hr   

Ravnateljica:
Ljiljana Ptačnik

ravnatelj@gimnazija-nova-gradiska.skole.hr

 

 Kumovi Gimnazije Nova Gradiška

           

    

    

Popis udžbenika
 

Kalendar
« Ožujak 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
24 25 26 27 28 29 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Prikazani događaji

Korisni linkoviTražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Brojač posjeta
Ispis statistike od 28. 9. 2017.

Ukupno: 124866
CMS za škole logo
Gimnazija Nova Gradiška / Trg kralja Tomislava 9, HR-35400 Nova Gradiška / gimnazija-nova-gradiska.skole.hr / ured@gimnazija-nova-gradiska.skole.hr
preskoči na navigaciju